Kako prepoznati razlike med prehladom in vnetjem sinusov

Simptomi so resda podobni, vendar vseeno obstaja nekaj razlik, ki nam pomagajo ugotoviti, ali gre za prehlad ali vnetje sinusov.

Trajanje simptomov

Najočitnejša razlika med simptomi prehlada (nahod, rinitis) in vnetja sinusov je trajanje težav. Pri prehladu izcejanje iz nosu traja dva ali tri dni, čemur sledi še stanje zamašenega nosu, ki znova traja dva do tri dni. Po tem času se počutimo boljše. O vnetju sinusov oziroma vnetju sluznice in obnosnih votlin (sinusitis) pa govorimo, kadar prehlad oziroma okužba traja sedem dni ali več. Vnetje pogosto povzroči dolgotrajen ali kroničen nahod, ki se razširi na obnosne votline.

Težave

Osnovna razlika se kaže v bolečinah v ličnicah in na korenu nosu, ki so značilne za sinusitis. Sinusitis spremljata zamašen nos in izcedek iz nosu, pa tudi občutek napetosti v glavi, bolečine in slabši voh. Prehlad lahko spremljata tudi povišana telesna temperatura in slabo počutje. Bolečino zaradi vnetja obnosnih votlin občutimo po vsej glavi ali pa je lokalizirana, kar kaže na vnetje posameznega sinusa.

Prehlad se lahko razvije v sinusno okužbo ali pa ne

Pri nekaterih ljudeh težave, kot so nosni polipi, oteženo dihanje in alergije, povzročijo kronično vnetje sinusov. Vnetje obnosnih votlin, ki je posledica okužbe z virusi, mine hkrati s prehladom. Če bolečina v ličnicah, nosu in nad očmi ostane, ko je prehlad že mimo, gre za posledice dodatne bakterijske okužbe.

Gnojno vnetje

Do gnojnih vnetij navadno pride zaradi prisotnosti patogenih bakterij in neprehodnosti zamašene odprtine sinusa. Gnojno vnetje je lahko zaplet prehladnega obolenja ali samostojnega vnetja, ki ga zdravijo z antibiotiki, pogosto pa tudi kirurško.

Vir: viva.si povezava na original članek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja