S prekrasnim živo rumenim cvetom in zapeljivim vonjem nas zapelje prav vsako pomlad. Regrat!

Jetra in prebavni sokovi

Regrat so že od nekdaj uporabljali kot pomoč pri številnih zdravstvenih težavah. Zlasti je veljal kot izvrstna grenčica za izboljšanje prebave, saj stimulira nastajanje prebavnih sokov. Zanimivo je, da njegova rumena barva po čakrnem sistemu človekovega telesa domuje prav na območju tretje čakre ali na solarnem pleksusu, ki se nahaja na območju trebuha. To je močna povezava, ki nam da vedeti, da so že od nekdaj zelo dobro poznali in opazovali, kaj nam narava daje in skuša povedati, da lahko njene darove kar najbolje izkoristimo za svoje boljše bivanje v njej. Po raziskavah sodeč, naj bi bile korenine regrata najbolj primerne za čiščenje jeter, rumeni cvetovi pa za žolčnik in za jetra. Rastlina spodbuja jetra, da se očistijo in pomaga pri prebavi maščob s spodbujanjem delovanja žolča. Listi naj bi imeli najmočnejši razstrupljevalni učinek na naše ledvice. So zelo blagi, a učinkoviti diuretiki. Ker regrat nežno pomaga telesu pri odstranjevanju toksinov skozi jetra in ledvice, se ga tradicionalno uporablja pri revmatizmu, ki ga pogosto spremlja nastajanje odpadnih kislin v krvi, razvijejo se lahko tudi težave s kožo (kožne alergije). Lahko je koristen tudi pri hipoglikemiji in sladkorni bolezni.

Znan tudi v kitajski medicini

Kitajska tradicionalna medicina se strinja z zahodno tradicijo o zdravilnih lastnostih regrata. Ima grenak, sladek okus s hladno energijo. To vpliva na želodčni in jetrni meridian in odpravlja toksično toploto, čisti telo in spodbuja uriniranje. Zelo je uporaben pri vnetju vranice in želodca (simptomi vročine v prebavnem traktu), pri akutnem mastitisu, pri motnjah mokrenja zaradi vlažne toplote. Tudi homeopatsko je regrat zelo uporaben; koristen je pri glavobolih, ki so pogosto povezani z želodčnimi motnjami, nabiranjem plinov in napenjanjem, žolčeno (rumeno) kožo in celo rakom mehurja.

Cvetna esenca

Zdravilna moč regrata presega vse to, za kar se ga trenutno uporablja. Šele ko pogledamo njegovo esenco, energijo, lahko ujamemo srce in dušo. V sebi ima igrivo, otroško nedolžnost. Njegovi cvetovi kot sončni obrazi napovedujejo pomlad, njegova lučka pa je v veselje vsakemu izmed nas, ko jo upihnemo in semena raznese povsod naokoli. Vseeno pa je regrat v vsej svoji igrivosti zelo trdna rastlina. Ponekod ga imajo namreč za plevel in ga želijo uničiti, on pa se vsako leto znova prikaže in s svojo živahno rumeno barvo opozori nase, kot bi želel reči: “Še vedno sem tu!” Morda celo poskuša razstrupiti zemljo vseh kemikalij, ki jih vsakodnevno vnašamo. Morda tako, kot pomaga nam, pomaga tudi Zemlji.

Ker je njegova esenca moška, vlada mu planet sreče Jupiter, njegove besede ne presenečajo: “Ob meni te ni ničesar strah. Vse je urejeno.” Torej če ga boste imeli ob sebi, bo za vse poskrbljeno. Včasih so verjeli, da ga je treba imeti v severnem kotu hiše ali na severnem delu posesti, da privablja ugodne vetrove.

Članek je bil objavljen v februarski številki revije Rože in vrt.

Vir: vecer.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja