Težave z zanositvijo

Marsikateri par, ki si želi otroka, ima težave z zanositvijo. Razlogov za to je več, med drugim tudi to, da se za otroke odločamo vse pozneje in da živimo stresno življenje, kar se ne nazadnje kaže tudi v in na našem telesu.

Svetovna zdravstvena organizacija navaja, da o neplodnosti govorimo šele tedaj, ko par po dveh letih rednih spolnih odnosov, pri katerih ne uporablja nikakršne kontracepcije, ne more zanositi. Vendar nekateri zdravniki moškega in žensko tudi po enem letu truda, da bi spočela otroka, pa jima to nikakor ne uspe, obravnavajo kot problematična oziroma neplodna. Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije naj bi bilo po vsem svetu neplodnih kar okoli 80 milijonov prebivalcev.

Uradnih nacionalnih podatkov o deležu neplodnih parov v Sloveniji nimamo, saj bi za to potrebovali register teh postopkov, ki za zdaj še ni vzpostavljen, so sporočili z Inštituta za varovanje . So pa zadnje britanske raziskave postregle z nekaj zanimivimi podatki o spočetju:

– 30 odstotkom parov uspe zanositi že takoj v prvem mesecu prakticiranja rednih in nezaščitenih spolnih odnosov;

– 75 odstotkov jih uspe spočeti otroka v šestih mesecih;

– 90 odstotkov parov potrebuje eno leto, da zanosijo;

– 95 odstotkov pa kar dve leti.

Kaj je krivo za težave z zanositvijo?

Težave, krive za to, da par nikakor ne more spočeti otroka, se lahko pojavljajo izključno pri ženski ali samo pri moškem. Včasih pa sta za neplodnost kriva oba partnerja. Med najpogostejšimi vzroki za težave z zanositvijo so:

– motnje v menstrualnem ciklu oziroma motnje ovulacije;

– slaba prehodnost ali celo neprehodnost jajcevodov;

– enometrioza, kjer se maternično tkivo razrašča zunaj maternične votline in lahko vodi v proces brazgotinjenja jajčnikov in jajcevodov;

– pri moškem pa lahko težave povzroča prešibek izliv, premajhno število semenčic v izlivu, slaba kakovost semenčic, lahko pa tudi pomanjkanje testosterona ali kakšne prirojene napake.

Novejše raziskave pa z neplodnostjo povezujejo tudi kajenje, preveliko uživanje alkohola, debelost in stres. Neka britanska raziskava, ki je preučevala skoraj 300 žensk, starih med 18 in 40 let, je tako na primer pokazala, da so imele ženske, ki so bile pod velikim stresom in so zato imele v telesu povečane vsebnosti hormona stresa kortizola, tudi manj možnosti za zanositev. Strokovnjaki pravijo, da to ni nič nenavadnega, kajti stres in preobremenjenost vplivata na našo hormonsko sliko, spremenjeni hormoni pa imajo še kako velik vpliv na zanositev.

Če sta torej z vašo boljšo polovico sklenila, da sta pripravljena na otroka, najprej poskrbita, da bo vajino življenje čim manj stresno oziroma da bosta stres, ki sta mu podvržena, nekako izničila s takšnimi in drugačnimi sprostitvenimi tehnikami. Predvsem pa se ne obremenjujta in ne skrbita, če vama v prvih nekaj poskusih ne uspe zanositi. Prepustita se in uživajta v spolnosti. Če po letu ali dveh še vedno ne boste zanosili, pa ste sicer še mladi, nikoli niste imeli nobenih ginekoloških težav, pa tudi vaš partner ni zaznal, da bi z njim bilo kaj narobe, se obrnite na zdravnika, ki vam bo znal svetovati, kaj in kako naprej.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja